5 μυστικά για τον βάκιλο Θουριγγίας

Ο βάκιλος Θουριγγίας, με επιστημονική ονομασία Bacillus thuringiensis, είναι ένα βακτήριο που το συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων στη γεωργία και στην κηποτεχνία. O βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται εκτεταμένα τόσο από βιοκαλλιεργητές, όσο και από συμβατικούς καλλιεργητές για την οικολογική αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών σε διάφορα φυτά.

Ποια έντομα αντιμετωπίζουμε με τη χρήση του βάκιλου Θουριγγίας;

Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας (προνύμφης) της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά, όπως στο λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Επίσης, χρησιμοποιείται για την βιολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της Tuta absoluta στην ντομάτα καθώς και της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες. Επιπλεόν, ο βάκιλλος Θουριγγίας αποτελεί οικολογική λύση για την ευδεμίδα του αμπελιού, τον πυρηνοτρήτη της ελιάς, καθώς και σε κάμπιες που προσβάλλουν βερικοκιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και κερασιές. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου, της κάμπιας στις τριανταφυλλιές και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και σε προληπτικό επίπεδο στην καραφατμέ, την κάμπια του γκαζόν.

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης του βάκιλου Θουριγγίας;

Ο βάκιλος Θουριγγίας παράγει σπόρια και κρυστάλλους πρωτεΐνης, τα οποία αφομοιώνουν οι κάμπιες. Μετά από μερικές ώρες, αφού οι κάμπιες αφομοιώσουν το βακτήριο του βάκιλου, σταματάνε να τρώνε και πεθαίνουν από ασιτία μέσα σε 2-3 μέρες. Οι νεαρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο του βάκιλου από τις μεγαλύτερες και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του. Οι συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής του βάκιλου Θουριγγίας, κάθε 7-10 μέρες πάνω στα φυτά, είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας.

Είναι βιολογικό σκεύασμα ο βάκιλος Θουριγγίας;

Ο βάκιλος Θουριγγίας θεωρείται οικολογικό σκεύασμα, εγκεκριμένο στη βιολογική γεωργία. Είναι ακίνδυνο για τα φυτά, για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Ο βάκιλος Θουριγγίας αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα και δεν αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον. Τα φύλλα, οι βλαστοί, οι ανθοί και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο.

Σε ποιες μορφές βρίσκουμε τον βάκιλο Θουριγγίας στο εμπόριο;

Ο βάκιλος Θουριγγίας κυκλοφορεί στο εμπόριο είτε ως σκόνη επίπασης για σκόνισμα πάνω στα φύλλα και στους καρπούς, είτε ως βρέξιμους κόκκους, είτε ως υγρό για ψεκασμό των φυτών. Θα βρούμε τον βάκιλο Θουριγγίας στα γεωπονικά καταστήματα σε μικρές ή μεγαλύτερες συσκευασίες. Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας κατά την αποθήκευση θα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση του κατά την εφαρμογή του.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον βάκιλο Θουριγγίας

Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για τις κάμπιες, καλό είναι να προσθέτουμε λίγο γάλα ή λίγη ζάχαρη στο διάλυμα σε αναλογία μία κουταλιά του γλυκού ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή για τις κάμπιες, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή

loading...